Antimonopolní politika USA vs. EU ve věci kartelových dohod - Figala, Filip; Chytilová, Helena; Hatlman, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce má představit a porovnat přístupy jednotlivých institucí ve Spojených státech amerických a v Evropské unii, které se zabývají antimonopolní politikou a to zejména v oblasti kartelových dohod. Kartelové dohody jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších aktivit, omezujících hospodářskou soutěž. Hlavním cílem této práce je popsat původní pobídky, které vedly k aplikaci antitrustové politiky a porovnat přístupy jaké jsou uplatňovány v praxi. Zaměřím se i na to, zda-li takto prováděné antimonopolní politiky přispívají k vytyčeným cílům, či nikoliv. Důležitou součástí práce je popis právních prostředí obou zemí a v neposlední řadě analýza případů, které byly ze strany USA a EU vyšetřovány. V první části práce se snažím vysvětlit podstatu kartelových dohod a také nastínit ideologické přístupy jednotlivých ekonomických škol, jejichž součástí je i role vlády v uplatňování takových politik. Druhá část práce je věnována evropské antimonopolní politice, zejména právnímu prostředí a institucím, které jsou za tuto politiku zodpovědné. Třetí část se zabývá antimonopolní politikou Spojených států amerických, zejména však Ministerstvem spravedlnosti a Federální obchodní komisí, které ji mají na starosti. V poslední části práce se zaměřuji na analýzu obou přístupů a přikládám možná doporučení či návrhy na provedení změn v antitrustových politikách obou zemí.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses