Analýza příčin vzniku korupčního jednání ve veřejném sektrou a jeho negativních důsledků ve společnosti - Straka, Patrick (2008)
Tato práce nahlíží na problematiku korupce ve veřejném sektoru. Obecným pohledem zjišťuje, zda je možné tento problém řešit v soukromém i veřejném sektoru stejným způsobem. První kapitola nastiňuje vnímání korupce v historii a současnosti. Druhá kapitola se zaměřuje na vymezení pojmu korupce z právního a ekonomického pohledu. Další kapitola potom popisuje možné důsledky existence korupce. V následujících dvou kapitolách jsou po sobě rozebrány příčiny vzniku korupce z pohledu ekonomické teorie a následně nástin možného řešení problému.