ENERGETICKÁ KONCEPCE ČR - Stecenková, Marina (2008)
Práce charakterizuje situaci na energetickém trhu v ČR z pohledu ekonomiky jako celku. V současné době lze pozorovat trend na jedné straně se stále zvyšující závislosti na surovinách dovážených do ČR a zároveň rostoucí ceny fosilních paliv a na straně druhé růst spotřeby energie. Práce popisuje historický vývoj na energetickém trhu ČR po roce 1990 širších souvislostech včetně deregulace trhu s energiemi pro spotřebitele (domácnosti i firmy). Dále jsou analyzováy vybrané nástroje státu, zejména energetické koncepce, dotační tituly ze strukturálních fondů EU, legislativa obnovitelných zdrojů energie a role úspor energie z pohledu státu.