Ekonomická analýza trhu s nelegálním softwarem - Petříček, Martin, 1986-; Ševčík, Miroslav, 1958-; Nováček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práce se zabývá trhem s nelegálním softwarem. Dokazuje, že se i přes na první pohled nulovou cenu skutečně jedná o trh, analyzuje jeho poptávkovou i nabídkovou stranu a poskytuje srovnání s trhem s legálním softwarem. Dále je v práci uveden vzorec pro výpočet ceny nelegálního softwaru a proveden výpočet v rámci České republiky a analyzovány hlavní příčiny softwarového pirátství. Míra pirátství je určena hlavně cenou legálního softwaru a výší průměrné mzdy. Práce se zaměřuje na intelektuální vlastnictví jako na prvek zasahující do svobodného fungování trhu. Práce poskytuje informace o vývoji softwarového pirátství v rámci celého světa, včetně historického vývoje softwarového pirátství a dále odhaduje budoucí vývoj míry softwarového pirátství v rámci České republiky. Ten je odhadován pro rok 2011 na hodnotu 30%, čímž je prokázána jeho klesající tendence.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses