Regulace ve farmaceutickém průmyslu a její důsledky - Bumbálková, Blanka (2008)
Bakalářská práce se zabývá regulací farmaceutického průmyslu, se zaměřením na důsledky této regulace. V úvodu je čtenáři představen farmaceutický trh ? jsou vysvětlena specifika trhu, která jsou udávána jako důvody vedoucí k jeho regulaci. Dále jsou představeni aktéři farmaceutického trhu. Další části jsou věnované právě analýze regulace. Nejprve se zaměřuji na regulaci při schvalování nových léčiv a jejich uvádění na trh (důraz je kladen na organizaci Food and Drugs Administration) a ukazuji, jaké má tato regulace důsledky. Následně je analyzována regulace cen léčiv. Ukazuji, že regulace vede kromě nižších cen léčiv, také k nižší ziskovosti farmaceutických firem, nižším investicím do výzkumu a vývoje, zpoždění při uvádění nových léků na trh či dokonce jejich neuvedení, paralelnímu obchodu s léčivy a neefektivním výdajům ve snaze mu zabránit.