Ekologické zemědělství - Radoušová, Lucie (2009)
Cílem této bakalářské práce je objasnění pojmu ekologické zemědělství a jeho porovnání se zemědělstvím konvenčním. Jsou zde popsány principy a cíle tohoto způsobu hospodaření, výhody, které s sebou přináší a také vývoj ekologického zemědělství v Evropě i u nás v České republice včetně jeho současného stavu. Dále nás pak práce seznamuje s postupem žadatele při registraci ekologického zemědělství na farmě, s legislativní úpravou, kontrolním systémem nebo s podporou poskytovanou státem. Praktická část práce se věnuje hodnocení současného stavu ekologického zemědělství v České republice z pohledu zemědělců, kteří se zúčastnili dotazníkového šetření. A zabývá se hlavními problémy, které farmáři často řeší.