Prostorová data v databázi Oracle - Hanuš, Ondřej; Chlapek, Dušan; Krch, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
V současné době se stále více a více setkáváme s aplikacemi, které pracují s digitálními daty geografického charakteru. Uživatelé jsou více a více nároční a vyhledávají aplikace, které jim přinesou co nejjednodušší cestou informaci např. o nejkratší cestě do zaměstnání. Množící se případy, kdy ztrácíme papírová data z důvodů živelných pohrom, nás přivádí na myšlenku vše digitalizovat a papírová data ukládat na bezpečném místě v archívech a pro běžnou práci tak využít digitálních kopií, uložených v databázích. Tato práce se zabývá jedním z témat, které by tomuto trendu mohlo pomoci. Tímto tématem je ukládání a manipulace s prostorovými daty. Prostorová data svou povahou zahrnují problematiku geografických informačních systémů, které právě patří k typům aplikací, které jsou v dnešní ?digitální? době velmi často vyžadována. Aplikací, které nás vizuální cestou dovedou k cíli je dnes i na internetu celá řada. Tato problematika však v sobě neskrývá pouze aplikace typu hledání nejkratší trasy, ale řada firem je využívá např. pro plánování a výstavbu průmyslových sítí, plánování staveb domů, své využití najdou např. v aplikacích typu správa majetku. Pokud vezmeme v úvahu, že prostorová data jsou představována geografickými daty, velice snadno se dostaneme k úvaze, že takováto data mohou velmi jednoduše dosáhnout objemu v řádech terabajtů. Pro takovéto objemy dat je nutné hledat vhodná úložiště a hlavně efektivní správu. Takovouto funkčnost nám nabízí nejrozšířenější databáze ORACLE a rozšíření Oracle Spatial.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; prostorová data; Oracle (databázový systém); databáze; bakalářské práce; spatial data; Oracle (database system); databases; bachelor's theses