Zavádění projektového řízení v IT firmě. - Kříž, Lubomír (2008)
Tato diplomová práce se zabývá zaváděním projektového řízení do IT firmy, která spadá do sektoru malého a středního podnikání. Jejím cílem je vytvořit rámcovou metodiku projektového řízení postavenou na bázi robustní metodiky PMBoK, dle které bude moci tato firma začít úspěšně realizovat své zakázky pomocí projektů. Dílčími cíli jsou jednoznačné vymezení projektového řízení a shrnutí specifik metodiky PMBoK včetně návrhu přizpůsobení pro sektor malých a středních firem. Práce se skládá ze tří částí: první část vymezuje základní pojmy projektového řízení a zabývá se volbou ideální organizační struktury projektového řízení pro menší firmu. V další části je analyzována metodika PMBoK a dle ní je vytvářen koncept pro tvorbu odvozené metodiky pro menší firmy. Tato metodika je pak detailněji popsána v poslední kapitole s důrazem na její procesní vymezení. Hlavním přínosem této práce je vytvoření customizované metodiky projektového řízení , která bude nasazena v reálném životě. Dalším přínosem je pak samotný proces customizace metodiky PMBoK pro malé a střední podniky.