Analytické portály, jejich role v podniku a kritéria pro jejich tvorbu a provoz - Bartoš, Petr; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Dominantním trendem současných podnikových informačních systémů je bezesporu neustále rostoucí důraz na informace a jejich kvalitu. Kromě kvality je však dalším zásadním faktorem rychlost a pružnost při jejich získávání. Díky dynamickému prostředí, ve kterém se dnešní podniky pohybují totiž i kvalitní informace velmi rychle stárnou, ztrácejí svou hodnotu a snižují konkurenční výhodu podniku, který s nimi disponuje. Tato diplomová práce se zabývá problematikou analytických portálů, které významnou měrou zefektivňují práci s informacemi a jsou tak nasazovány ve velké míře ve všech moderních podnicích. Práce se skládá ze dvou hlavních částí, teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje seznámení s tím, co analytický portál představuje a jaká je role analytického portálu v podniku vzhledem k metodám jeho řízení a existujícím informačním systémům. Kromě tohoto seznámení pak teoretická část obsahuje také návod, jak lze analytické portály hodnotit. Tento návod zahrnuje jak různá hlediska, z kterých je možné portál hodnotit, tak návrh možného zpracování výsledků takovým způsobem, aby mohly sloužit pro objektivní porovnání více konkurenčních produktů. V praktické části je pak provedena praktická ukázka hodnocení konkrétního produktu. Toto hodnocení je postaveno na základě využití nástroje pro tvorbu portálů při realizaci ukázkového příkladu, a rovněž využití teoretických východisek definovaných v předchozí části práce. Práce tak kromě obecného úvodu do problematiky analytických portálů může sloužit i jako podklad pro vytvoření konkrétní metodiky sloužící k hodnocení různých produktů na trhu.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; business intelligence; diplomové práce; business intelligence; master's theses