Kritické faktory implementace IS v SME - Skřivánek, Václav (2008)
Tématem této práce jsou kritické faktory podnikových informačních systémů v malých a středních podnicích. Prvně jsou definovány pojmy podnikový informační systém, malý a střední podnik a kritický faktor. Zároveň je v práci část věnována významu těchto systémů v segmentu malých a středních podniků a popsána nabídka na trhu. Význam podnikových IS v tomto segmentu stále roste a nabídka produktů je široká. Zákazníci zatím dávají jasně přednost českým řešením. Další část je věnována rešerši kritických faktorů ? analýza dvou zahraničních studií. Na základě výsledků a porovnání je vytvořen konceptuální model kritických faktorů. Za pomoci případových studií implementací v malých a středních podnicích, které jsem získal na internetových stránkách výrobců podnikových IS, je ověřena platnost tohoto modelu a vytvořen model nový. Každý faktor je v každé části studie popsán, aby bylo jasné, co je jím myšleno, protože každý na ně pohlíží jinak. V závěru je model zhodnocen a okomentován.