Bezpečnost firemních telefonních sítí využívajících VoIP - Šolc, Jiří (2008)
Práce je zaměřena na bezpečnost firemních telefonních sítí postavených na architektuře Voice over IP (VoIP). Představuje rozdíly mezi klasickou telefonií a IP telefonií se speciálním zaměřením na technologickou bezpečnost použití VoIP. Klade si za cíl identifikovat rizika nasazení technologie VoIP v podnikovém prostředí a analyzovat možnosti, jak s nimi nakládat. První dvě kapitoly se věnují stručnému vývoji telefonních sítí s vymezením podnikových telefonních sítí oproti sítím veřejným. Dále se zabývají jednotlivými technologiemi, digitalizací hlasu a zpracováním signálu a představují základní protokoly a metody používané pro přenos hovorů v sítích IP. Třetí kapitola se soustředí na infrastrukturu telefonních sítí se zaměřením na architekturu IP telefonie a procesy navázání hovorů v těchto sítích. Popisuje toky dat, aby bylo možné později analyzovat rizika, která tato technologie přináší. Pátá kapitola rozebírá problematiku podnikové bezpečnosti. Věnuje se dnešním standardům v procesním řízení a strategické správě podniku, na něž navazuje systém řízení informační bezpečnosti v podnikovém prostředí (ISMS) se zaměřením na VoIP. V šesté kapitole jsou klasifikovány technologické hrozby, které s sebou přináší použití VoIP a jsou ukázány konkrétní možnosti, jak hrozby zmírnit, nebo jim zabránit. Na celou tuto teoretickou část navazuje praktická analýza rizik a hrozeb plynoucích z použití technologie IP telefonie v podnikovém prostředí u malé komerční firmy a u firmy středního rozsahu, která je reprezentována Vysokou školou ekonomickou. Touto částí práce završuje rozebíranou problematiku na praktických příkladech.