Konsolidace serverů za použití virtualizace - Rybák, Martin (2008)
Práce se zabývá tématem řešení komplexity současného IT. Odpovědí na stále rostoucí komplexitu počítačové infrastruktury, resp. serverového prostředí je právě konsolidace serverů za použití virtualizace. Práce shrnuje základní aspekty této problematiky, porovnává přínosy a snaží se především zanalyzovat problémy, které se mohou při projektu konsolidace serverů za použití virtualizace vyskytnout. Dále ukazuje cestu ke konsolidaci IT, porovnává typy virtualizace, rozvádí přínosy virtualizace pro podnikové IS/ICT a její možnosti a flexibilitu řešení, analyzuje současný stav trhu s virtualizačními nástroji, popisuje a porovnává některé produkty klíčových hráčů na trhu a analyzuje nové možnosti otevírající se virtualizaci, jako např. virtualizace desktopové infrastruktury. Na závěr nastiňuje postup při řešení konsolidovaného projektu v praxi a snaží se vymezit základní kroky, které by neměly být opomenuty. Práce tak nabízí kromě uceleného pohledu na probíranou problematiku především nástin přínosů, rizik a otázek k zamyšlení a snaží se alespoň v obecné rovině tyto otázky zodpovědět.