Ochrana osobních údajů ve zdravotnictví - Jeřábek, Jaroslav (2008)
Tato práce se zabývá ochranou osobních údajů ve zdravotnictví. mapuje historii ochrany osobních údajů od jejího zakotvení v právním řádu, poté přechází k obecné platné právní úpravě. V hlavní části práce je rozebírána zdravotnická dokumentace, co je jejím obsahem a její možné formy a podoby. S příchodem informačních technologií se nebezpečí zneužití nepovolanou osobou zvyšuje, práce se proto zabývá případy, ve kterých mohou především orgány vykonávající státní zájem přistupovat do zdravotní dokumentace, a to i bez souhlasu pacienta. Také je rozebrána možnost pacienta a jeho příbuzných nahlížet a pořizovat kopie dokumentace. Je zde popsán národní zdravotnický informační systém a potenciál elektronické dokumentace. V praktické části autor provedl průzkum veřejného mínění v oblasti ochrany osobních údajů ve zdravotnictví, který slovně i graficky interpretuje.