Řešení správy dokumentů ve firmě E-solutions, s.r.o. - Švanda, Jan (2008)
V diplomové práci se věnuji problematice správy dokumentů ve firmě E-solutions, s.r.o. Tuto firmu jsem vybral záměrně, protože v ní již několik let pracuji. Cílem mé práce je koplexní analýza řešení správy dokumentů ve firmě, která bude sloužit pro nasazení nového systému pro správu dokumentů (DMS). Toho je dosaženo následujícími kroky, které lze označit za dílčí, konkrétní cíle. Nejdříve je popsán současný stav řešení správy dokumentů ve firmě. Následuje podrobný popis a analýza dokumentů, se kterými by systém měl pracovat. Popis těchto dokumentů je strukturován tak, aby sloužil pro potřeby DMS. Analýzou jsou následně identifikovány firemní procesy, jejichž činnosti by bylo možné nasazením DMS podpořit. Tyto procesy jsou pak namodelovány do optimálního stavu tak, aby jejich průběh spolu s podporou DMS byl maximálně efektivní. Součástí analýzy je i důsledný sběr požadavků na nový systém. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická popisuje problematiku DMS obecně, vysvětluje základní principy DMS (charakteristika DMS, pohled na dokumenty v problematice DMS, funkcionalita DMS) a tvoří tak základnu pro část praktickou. Druhá, obsáhlejší, praktická část se pak zaměřuje na správu dokumentů v konkrétním prostředí firmy E-solutions, s.r.o. V rámci této části jsou nejprve uvedeny základní informace o firmě, poté jsou řešeny jednotlivé dílčí cíle. Po jejich dosažení jsou v závěru práce vyhodnoceny. Práce bude sloužit firmě, případně dodavateli DMS řešení, jako východisko pro výběr, parametrizaci a implementaci konkrétního DMS řešení do firmy.