Aplikace a porovnání metod vícekriteriálního hodnocení při mezipodnikovém srovnávání - Řezníček, Josef (2009)
Cílem této práce je porovnání a následná aplikace vhodných metod použitelných při mezipodnikovém srovnání. Použité metody jsou rozděleny do tří oblastí. V první skupině jsou metody vícekriteriálního hodnocení variant. V rámci těchto metod jsou popsány metody, které se již běžně používají (Metoda prostého pořadí, Metoda normované proměnné, Metoda vzdálenosti od fiktivního objektu) a pokročilejší metody vyučované v předmětu Teorie rozhodování (WSA, Topsis, ELECTRE III a Mappac a další). Jako součást těchto metod je uveden popis stanovení preference. Dále jsou uvedeny modely obalu dat (DEA modely). Z ostatních metod je zmíněna metoda stanovení finančního zdraví index IN05. Praktická aplikace vybraných metod je provedena na odvětví produkce piva. Na závěr je uvedeno porovnání všech použitých metod.