Aplikace a porovnání metod vícekriteriálního hodnocení při mezipodnikovém srovnávání - Řezníček, Josef; Kuncová, Martina, 1974-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je porovnání a následná aplikace vhodných metod použitelných při mezipodnikovém srovnání. Použité metody jsou rozděleny do tří oblastí. V první skupině jsou metody vícekriteriálního hodnocení variant. V rámci těchto metod jsou popsány metody, které se již běžně používají (Metoda prostého pořadí, Metoda normované proměnné, Metoda vzdálenosti od fiktivního objektu) a pokročilejší metody vyučované v předmětu Teorie rozhodování (WSA, Topsis, ELECTRE III a Mappac a další). Jako součást těchto metod je uveden popis stanovení preference. Dále jsou uvedeny modely obalu dat (DEA modely). Z ostatních metod je zmíněna metoda stanovení finančního zdraví index IN05. Praktická aplikace vybraných metod je provedena na odvětví produkce piva. Na závěr je uvedeno porovnání všech použitých metod.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses