Business Intelligence v bankovním sektoru - Langmaier, Petr (2008)
Cílem této práce je návrh a implementace podpory rozhodování za pomocí nástrojů Business Inteligence v bankovním prostředí pro oddělení řízení bankovních rizik. Součástí návrhu je rozšíření současných sledovaných dimenzí o nové, navržený systém by měl plně nahradit současný a zásadně rozšířit možnosti získávání informací z datových zdrojů a tím zkvalitnit samotné rozhodování. Navržený systém bude sloužit jako součást reportů kvality úvěrového portfolia nad jednotlivými bankovními produkty. Součástí práce je analýza současného stavu a trendů v Business Inteligence a využití v bankovnictví. Dále charakteristika využití BI v bankovním sektoru od podpory operativního, krátkodobého rozhodování až po strategické. Stanovených cílů je dosaženo na základě analýzy dostupných relevantních elektronických a tištěných zdrojů, dále ze znalostí a zkušeností bankovních analytiků oddělení řízení rizik a BI, z firemní dokumentace a dále z vlastních zkušeností z dosavadní praxe analytika rizik. Za vlastní přínos autora lze považovat ukázku konkrétního využití BI v oblasti řízení bankovních rizik a zároveň návrh jednoho z možných způsobů řešení implementace podpory rozhodování pomocí BI v bankovním prostředí.