Přístupy k inovacím podnikových informačních systémů - Dvořák, Zdeněk; Basl, Josef, 1961-; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku strategického řízení inovace IS/ICT v podniku v prostředí České republiky a participuje na řešení tříletého výzkumného projektu GA201/08/663 -- Inovace informačních systémů podporující konkurenceschopnost podniku, který je realizován za podpory Grantové agentury České republiky na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze od 1. ledna 2008. Návaznost práce na projekt spočívá v naplnění dílčích priorit formulovaných pro 1. rok výzkumu. Tato skutečnost přirozeně představuje určující hledisko pro formulaci hlavních cílů diplomové práce. Za prvé, provést výzkum za účelem zjištění současného stavu úrovně informačních systémů v českých podnicích s důrazem na inovaci IS/ICT. Za druhé, vytvořit podkladový materiál pro prezentaci průběžných výsledků za úvodní etapu projektu formou vystoupení na odborných konferencích, prostřednictvím článků v odborných časopisech a uveřejněním poznatků na webových stránkách České společnosti pro systémovou integraci. Způsob naplnění cílů determinuje strukturu diplomové práce, která je tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část představuje uvedení do problematiky -- zahrnuje identifikaci klíčových faktorů, které ovlivňují inovaci IS/ICT v moderní, znalostní ekonomice, klasifikaci inovace IS/ICT a specifikaci procesu řízení IS/ICT inovace, která vychází obecně z metod strategického řízení. Praktická část navazuje na uvedení do problematiky a je věnována dotazníkovému šetření -- struktuře dotazníku, metodice výzkumu a vyhodnocení výsledků šetření. Přínos práce, kromě naplnění dílčích cílů výzkumného projektu GA201/08/663 -- Inovace informačních systémů podporující konkurenceschopnost podniku, spočívá v multidimenzionálním pohledu na zvolenou problematiku. Na inovaci IS/ICT j
Tím je zdůrazněna podpůrná úloha informatiky, kdy IS/ICT přispívají k naplnění cílů podniku.
Vedoucí práce: Josef Basl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; konkurenční výhoda; diplomové práce; competitive advantage; master's theses