Analýza požadavků ba bezpečnost karetního průmysli a problémy při jejich implementaci - Klečka, Jakub (2008)
Prudký rozvoj nových technologií a jejich snadná dostupnost s sebou přináší i nová rizika, kterým je třeba čelit. Tato práce se zaměřila na oblast platebních karet, která prochází bouřlivým rozvojem. Karetními systémy protékají miliardy dolarů ročně, objevují se nové technologie, bezkontaktní karty, předplacené karty, platební terminály a bankomaty nabízejí nové a služby. Obchodníci hledají nové příležitosti. Tento stav s sebou ale přináší nové hrozby. Tyto hrozby nejsou zcela nové, pouze prostředí se zvětšilo a zkomplikovalo. Naneštěstí se staré hrozby nepodařilo zcela vymítit. Nedostatečná nebo chybějící legislativní opatření a jejich malá vynutitelnost nemůže účinně bojovat s narůstající kriminalitou v této oblasti. Na druhou stranu si řada organizací uvědomuje rizika plynoucí z těchto hrozeb a snaží se jim čelit. Na základě konsensu byly vytvořeny nové specifikace a požadavky pro jednotlivé subjekty karetního průmyslu tak,aby se předešlo některým hrozbám a vliv zbylých byl eliminován na přijatelnou úroveň. Tyto požadavky nebo obrany byly již zčásti implementovány a staly se předmětem této práce. Cílem této práce je tyto požadavky rozkrýt. Zjistit, zda pokrývají všechna rizika a jak moc jsou efektivní a pomoci vyřešit otázku jejich implementace. Práce je prakticky orientovaná a může pomoci odpovědným osobám zajistit splnění požadavků a pokrytí působících hrozeb.