Statistická identifikace klastrového potenciálu v ČR - Mokošová, Veronika (2009)
Cílem diplomové práce je představit proces spojený s identifikací průmyslových klastrů a poukázat na možné metody a nástroje, kterých lze při identifikaci využít. Nejde jen o to, popsat soubor metod, ale také o zamyšlení, zda jsou tyto metody pro hledání klastrů v krajích České republiky využitelné, a to s ohledem na existující nabídku regionálních dat. Práce se skládá ze tří částí. První část představuje obecný teoretický úvod k problematice klastrů. Druhá, také teoretická část, se široce zabývá kvantitativními a kvalitativními metodami, jejich postupy a klasifikací. Třetí část používá teoretické poznatky v praxi. Teoretická část využívá metod komparace a praktická část pak metody analýzy, syntézy, komparace a indukce. Diplomová práce přináší kvantitativní rozšíření dosud v ČR používaných praktik při identifikaci průmyslových klastrů. Protože současný trend vede ke stále většímu využití kvalitativních metod, může se kvantitativní rozšíření jevit spíše jako zpátečnický počin. V podmínkách ČR se však ukázalo, že jde o vhodné rozšíření statistických nástrojů.