Biotechnologie jako politický systém - Sobotková, Lenka (2009)
Biotechnologie jsou široký pojem, proto se práce zaměřuje pouze na geneticky modifikované plodiny a biopaliva. Seznamuje s odbornými charakteristikami obou biotechnologií. Shrnuje také příslušnou legislativu a ekonomické ukazatele. V další části práce analyzuje postoje vybraných politických aktérů. Uvádí tam stanoviska jednotlivých mezinárodních a nadnárodních organizací (včetně Evropské unie), českých politických stran a také postoj katolické církve.