Vliv SOA na podnikové informační systémy společnosti SAP - Michalička, Jan (2008)
Tato práce se zabývá servisně-orientovanou architekturou (SOA) a jejím vlivem na produkty společnosti SAP. V úvodu je nastíněn vývoj architektur informačních systémů, dále se zabývá popisem SOA architektury, jejího základního konceptu, přínosu, rizik, způsobu zavádění do praxe a dalšími souvislostmi. V další části je představena společnost SAP a její historie od založení až po současnost. Následně je analyzován vliv SOA na produkty společnosti SAP a jsou zde představena nová řešení společnosti SAP -- architektonický koncept Enterprise SOA, aplikační a integrační servisně-orientovaná platforma SAP NetWeaver. Je uvedena jejich stručná geneze a pravděpodobný vývoj do budoucna. V poslední části práce je pak předvedena praktická ukázka těchto nových řešení.