Zvyšování zralosti testovacích procesů v IT společnosti - Kučera, Martin; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Předmětem zájmu práce je problematika optimalizace procesů testovací disciplíny jakožto plnohodnotné součásti vývoje softwaru. Přístup vedoucí ke zlepšení testovacích procesů je uplatněn v prostředí útvaru testování vybrané společnosti. K tomuto účelu je využito koncepce zvyšování zralosti a vyspělosti procesů obsažené v modelu CMMI. Prvním z cílů práce je poskytnutí teoretického výkladu věnovaného testování softwaru, procesnímu přístupu a modelům zralosti a vyspělosti, který dostatečně poslouží ke srozumitelnosti textu práce, jakož i k porozumění celému tématu. Bude sestaven teoretický výklad interpretující údaje z volně dostupných elektronických zdrojů, z bakalářské práce autora a s využitím znalostí získaných při studiu a z výukových materiálů. Pozornost bude zaměřena na definování důležitých pojmů a vzájemné souvislosti mezi popisovanými oblastmi. Jako další cíl bylo zvoleno sestavení popisu výchozího stavu, provedených změn a současného stavu organizační struktury, procesů a dokumentace testovacího útvaru vybrané společnosti. Budou vytvořeny procesní modely složené z diagramů, popisných tabulek a slovních charakteristik identifikovaných procesů. Při zachycení stavu a změn dokumentace bude kladen důraz na strukturu dokumentace jako celku a také jednotlivých složek, dále na chronologický postup zavádění používaných dokumentů a na vysvětlení jejich významu při testování. Pro vytvoření uceleného pohledu bude k dispozici popis organizační struktury s kompetencemi členů útvaru. Posledním cílem je návrh opatření ke zvýšení zralosti procesů a k dalšímu zlepšení dokumentace a organizační struktury v testovacím útvaru společnosti. V modelu CMMI budou vyhledány oblasti a doporučení, které jsou vázané na procesy testovací disciplíny. Obsah bude interpretován do podoby dílčích kroků určen
Nad rámec návrhu dle metodického produktu budou přítomna doporučení pro oblasti organizační struktury, procesů a dokumentace. Práce shrnuje zásadní skutečnosti a provedené změny, které se váží na organizační strukturu, procesy a dokumentaci testovacího útvaru vybrané společnosti v uplynulém dvouletém období. Přínos dále představuje vytvoření dosud neexistujících procesních modelů testovacího útvaru, které zachycují podobu testovacích procesů ve dvou časových okamžicích, a především kompletní návrh opatření ke zvýšení zralosti procesů a optimalizace organizační struktury a dokumentace.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses