Kritéria hodnocení nástrojů pro tvorbu dashboardů v řešeních BI - Chrást, Tomáš (2009)
Rozsáhlá řešení Business Intelligence se skládají z velkého množství projektů. Jedním z nich je vytváření reportovací vrstvy, jejíž součástí je nasazování dashboardů. Tato diplomová práce se zabývá dashboardy a nástroji sloužících k jejich vytváření. V první části práce je vysvětleno pojetí dashboardů v současné podnikové informatice. Následně je vytvořena množina hodnotících kritérií, sloužících k vzájemnému porovnání nástrojů pro tvorbu dashboardů, což je také hlavním cílem této práce. V závěrečné části je představení a zhodnocení jednoho vybraného nástroje (Dashboard Designeru) podle kritérií stanovených v této práci. Při hodnocení nástroje lze část kritérií ověřit na základě praktických zkušeností, z tohoto důvodu je předvedena ukázková implementace Dashboard Designeru nad testovacími daty a tím je naplněn druhý cíl diplomové práce. Výše zmíněných cílů je dosaženo na základě poznatků o dashboardech, které vycházejí zejména z literatury publikované autoritami v oboru a rešerší zabývající se současnými přístupy v hodnocení nástrojů pro tvorbu dashboardů. Kromě vytvořené množiny hodnotících kritérií, může tato diplomová práce sloužit jako podnět k další diskusi o dashboardech a jejich nasazení v podnikové informatice.