Finanční nástroje EU a EHP ve vzdělávání, vědě a výzkumu - Poláková, Martina (2009)
Hlavním cílem této práce je zmapování hlavních finančních nástrojů z aktuálního programovacího období, které jsou nabízeny Evropskou unií a státy Evropského hospodářského prostoru svým členům a v regionálním zaměření České republice a jejím obyvatelům v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu. Práce by měla ukázat, zda jsou poskytované instrumenty dostatečně široce zaměřeny, zda pokrývají všechny činnosti z daných oblastí a umožňují tak zemím se zlepšovat a zvyšovat své kvality ve svůj prospěch i prospěch celého společenství. Zda díky těmto nástrojům může dojít k větší spolupráci a sjednocení států v jeden konkurenceschopný a dynamický prostor.