Vzťahy ESVO a EÚ - historická perspektíva - Rusňáková, Zuzana (2008)
Práca sa zaoberá vzťahmi ESVO a EÚ od roku 1960 až po súčasnosť. Jej cieľom je vzájomné vzťahy nielen popísať ale identifikovať aj ich kľúčové momenty a okolnosti, ktoré k nim viedli, a na ich základe sa pokúsiť o predpoveď budúceho vývoja. Prvá kapitola je venovaná vývoju vzťahov ESVO a EÚ od roku 1960 do polovice 90. rokov. Druhá kapitola sa sústreďuje na EHP, jeho podstatu, nástroje a ciele. Záverečná kapitola potom popisuje vzťahy ESVO a EÚ od polovice 90. rokov do súčasnosti.