Kritické faktory implementace BI v nekomerční sféře - Jelínek, Petr; Novotný, Ota, 1971-; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Hlavním cílem této diplomové práce je vytvoření seznamu kritických faktorů implementace Business Intelligence pro nekomerční sféru a jejich ověření v praxi na reálných projektech. Součástí je i přehled o všech specifikách a rozdílech v implementaci Business Intelligence ve veřejném sektoru a možnostech nasazení a využití BI v této oblasti v návaznosti na již zrealizované projekty v České republice, tak i ve světě. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část zahrnuje obecný rozbor dané problematiky, zejména analýzu současného stavu BI ve veřejném sektoru a uvádí specifika a rozdíly provázející implementaci BI v této oblasti. Dále také obsahuje výčet všech významných kritických faktorů úspěšnosti implementace BI. Praktická část je pak zaměřena na samotné ověření kritických faktorů implementace BI na skutečných projektech z oblasti nekomerční sféry realizovaných v ČR. Hlavním nástrojem pro získání potřebných a objektivních informací zde byly řízené rozhovory s kompetentními zástupci jak zadavatele (zákazníka), tak i dodavatele daného řešení. Největším přínosem této práce je vymezení rozdílů, ale také shodných prvků implementace BI v nekomerční sféře oproti soukromému sektoru s důrazem na kritické faktory úspěšnosti. Významný je i ucelený přehled možností a výhod uplatnění BI v nekomerčním sektoru, vytvořený analýzou již zrealizovaných projektů. Dosažených výsledků mohou využít budoucí (i současní) řešitelé a zadavatelé BI projektů, ale také ostatních projektů z oblasti informatiky.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; veřejný sektor; diplomové práce; public sector; master's theses