GAZPROM a ruská zahraniční politika k zemím bývalého SSSR - Červinková, Magdaléna (2008)
Tato diplomová práce se zabývá energetickou politikou Ruské federace a její rolí v zahraniční politice Ruska vůči zemím bývalého Sovětského svazu. Konkrétně se přitom zaměřuje na ruský státní plynárenský kolos Gazprom a jeho využití jakožto nástroje zahraniční politiky. Řeší otázku, jak a do jaké miry Rusko využívá aktivit Gazpromu v postsovětských státech k prosazování svých politických cílů. Dále pak analyzuje důsledky politiky Gazpromu v postsovětských zemích pro energetickou bezpečnost států Evropské unie.