GAZPROM a ruská zahraniční politika k zemím bývalého SSSR - Červinková, Magdaléna; Lupták, Milan, 1955-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Tato diplomová práce se zabývá energetickou politikou Ruské federace a její rolí v zahraniční politice Ruska vůči zemím bývalého Sovětského svazu. Konkrétně se přitom zaměřuje na ruský státní plynárenský kolos Gazprom a jeho využití jakožto nástroje zahraniční politiky. Řeší otázku, jak a do jaké miry Rusko využívá aktivit Gazpromu v postsovětských státech k prosazování svých politických cílů. Dále pak analyzuje důsledky politiky Gazpromu v postsovětských zemích pro energetickou bezpečnost států Evropské unie.
Vedoucí práce: Milan Lupták
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; energetická bezpečnost; zemní plyn; zahraniční politika; Rusko; diplomové práce; energy security; natural gas; foreign policy; Russia; master's theses