Konkurence v oblasti peněžních prostředků - Lad, Richard (2009)
Předmětem zájmu této práce je aplikace konkurence v ekonomii na oblast peněz. Peněžní prostředky si v historii konkurovaly nejrůznějšími atributy, které se postupně měnily v závislosti na okolnostech trhu, konkrétní podobě peněz nebo zásazích exekutivy. Cílem práce je ukázat jednotlivé formy a druhy konkurence mezi penězi a dokládat je pomocí konkrétních historických příkladů. V historii lze najít několik fází vývoje peněz, mezi které patřily vzácné komodity typu zlato a stříbro, které se přetvořily do jiných forem typu mincí. Dalším mezníkem byl vznik peněžních substitutů, konkrétně bankovek a depozitních certifikátů, které se začaly lišit svým rezervním krytím. Ekonom von Hayek nabízí nekryté bankovky nabízené svobodným bankovnictvím naproti vládnímu monopolu peněz, kde si peníze již konkurují zcela jiným způsobem. Závěrečnou fází je pohled na dnešní situaci regulovaných měn. Pohled na vývoj konkurence mezi peněžními prostředky je uskutečněn pomocí metodologie rakouské školy.