Financování schodku státního rozpočtu prostřednictvím emise dluhopisů - Novák, Alexander (2008)
Diplomová práce mapuje nástroje využívané v zemích OECD a Evropské unie k financování schodků státních rozpočtů, způsoby jakými jsou umisťovány na finanční trhy a související aspekty. Detailní analýze je podroben zejména vývoj objemu a struktury státního deficitu a dluhu v České republice, organizační uspořádání řízení státního dluhu na ministerstvu financí, strategie dluhového managementu a jeho cíle, které jsou konfrontovány s dosaženými výsledky. Součástí předkládané diplomové práce je i charakteristika využívaných cenných papírů (státní pokladniční poukázky, střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy) a právní úprava aukcí, kterými jsou umisťovány na domácím trhu. Samostatná podkapitola je věnována zahraničním emisím státních dluhopisů.