Liberalizace trhu s elektřinou v Polsku - Bahula, Dušan (2008)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem polského energetického trhu od schválení prvního energetického zákona s orientací na oblast elektřiny. Popisuje vývoj sektoru výroby, distribuce a přenosových sítí. Věnuje se také privatizaci subjektů působících na tomto trhu. Zabývá se vývojem a problematikou přeshraničních aukcí na profilech se sousedními státy České republiky, Německé spolkové republiky a Slovenské republiky. Sleduje vývoj těchto nabízených kapacit na krátkodobé i dlouhodobé bázi. Zaměřuje se také na téma spojené s dlouhodobými kontrakty operátora a celou jeho funkcí na trhu. Popisuje vývoj cen elektřiny od roku 2000, uvádí současné ceny elektřiny na polském trhu spolu s náhledem na jejich budoucí vývoj.