Společenské důsledky stárnutí populace na straně nabídky a poptávky na trhu práce - Mesenská, Olga (2008)
Tato práce pojednává o společenských důsledcích stárnutí populace ve vztahu k trhu práce. Stárnutí české populace je podle Projekce obyvatelstva do roku 2050, provedené ČSÚ, nevyhnutelné. Zvyšování podílu seniorů ve společnosti je doprovázeno řadou negativních ekonomických a sociálních důsledků. Očekávaný demografický vývoj bude především zátěží pro systém sociálního zabezpečení, zdravotní systém, veřejné finance, ale i pro trh práce. Nemalé břemeno dopadá i na oblast úspor, produktivitu práce a životní úroveň obyvatelstva. V rámci textu je diskutována je i situace na straně poptávky po práci ze strany zaměstnavatelů a nabídky práce od starších zaměstnanců. Pro zvýšení zaměstnanosti starších osob jsou zmíněny opatření motivující nabídku i poptávku po práci. Součástí práce je i analýza současného postavení starší pracovní síly na trhu práce podle věku, vzdělání a kraje a predikce změny chování firem v důsledku rostoucího podílů seniorů jako spotřebitelů.