Minulost, přítomnost a budoucnost města Mšena - Kazda, Michal (2007)
Diplomová práce je zaměřena na město Mšeno a jeho obyvatele. První část je věnována historii města a městské památkové zóně. V následující části je provedena podrobná demografická analýza. Ve třetí části se zabývám územním vymezením obce, místní ekonomikou, zhodnocením sociální a technické infrastruktury, dále analyzuji problémy v oblasti životního prostředí a zabývám se cestovním ruchem ve městě a v okolí. Další část obsahuje zpracované a vyhodnocené dotazníkové šetření, které jsem provedl ve Mšeně v roce 2008. Na základě provedených analýz a dotazníkové šetření je v poslední části práce navržen možný budoucí vývoj města.