Povolenky k emisím CO2 v účetnictví - Kašparová, Pavlína (2008)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku povolenek k emisím CO2. Práce nejprve popisuje, kdy a kde se začalo o povolenkách poprvé hovořit a proč. Jak se vyvíjely ceny povolenek na burzách od jejich zavedení v roce 2005 a jaký to mělo dopad do účetních výkazů. Hlavní část práce je věnována účetní problematice. V práci je popsáno několik možných metod, jak povolenky účtovat i s jejich aplikací na příkladě a ani nechybí analýza historicky prvního řešení účtování povolenek k emisím, interpretace IFRIC 3.