Centrální banka - výhody a rizika její nezávislosti - Čech, David; Janáček, Kamil, 1943-2023; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce se zabývá problematikou nezávislosti centrálních bank a také výhodami a riziky, které jsou s tím spojené. V úvodu práce je stručně popsána historie centrálního bankovnictví jak ve světě, tak u nás. Další kapitola je věnována otázce potřebnosti centrálních bank a vychází především z díla F.A.Hayeka. Je v ní také nastíněn Hayekův návrh na zavedení konkurence mezi jednotlivými soukromými emitenty peněz. Poslední nejrozsáhlejší kapitola je věnována nezávislosti centrálních bank. Po uvedení definice nezávislosti, následuje její druhové rozdělení, přičemž nejdůležitější je rozdělení na nezávislost právní a skutečnou. Míru nezávislosti můžeme měřit pomocí několika druhů indexů. Způsoby jejich výpočtu jsou v práci také uvedeny. Závěrečná část práce uvádí některé výhody a rizika vyplývající z nezávislého postavení centrální banky. Co se týče výhod, jedná se zejména o eliminaci problému časové nekonzistence, v případě rizik je to především nebezpečí plynoucí z absence odpovědnosti centrální banky za svou politiku.
Vedoucí práce: Kamil Janáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses