Osud velkostatkářů během pozemkové reformy za první republiky (léta 1918 - 1923) - Syrochmanová, Hana (2008)
Diplomová práce zkoumá pozemkovou reformu v Československé republice. v letech 1918 - 1923. Pojednává o postavení tehdejších velkostatkářů, zkoumá jejich vztah k republice, jak se politicky angažovali a jak se naopak politici angažovali v pozemkové reformě. Práce je zasazena do historických souvislostí tehdejšího Československa. Dále popisuje fungování Svazu čsl. velkostatkářů a vybrané problémy, které byly členy svazu řešeny. Druhá část práce obsahuje dvě případové studie -- konkrétní případy provádění pozemkové reformy na velkostatcích. Jedná se o panství Dobříš, vlastněné Colloredo Mannsfeldem a panství Netolice-Libějice, vlastněnél Janem Schwarzenbergem. V těchto dvou případech je zkoumáno, jak se dotkla pozemková reforma těchto panství, především majitelů a místních lidí zaměstnaných na těchto velkostatcích.