Osud velkostatkářů během pozemkové reformy za první republiky (léta 1918 - 1923) - Syrochmanová, Hana; Doležalová, Antonie, 1966-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce zkoumá pozemkovou reformu v Československé republice. v letech 1918 - 1923. Pojednává o postavení tehdejších velkostatkářů, zkoumá jejich vztah k republice, jak se politicky angažovali a jak se naopak politici angažovali v pozemkové reformě. Práce je zasazena do historických souvislostí tehdejšího Československa. Dále popisuje fungování Svazu čsl. velkostatkářů a vybrané problémy, které byly členy svazu řešeny. Druhá část práce obsahuje dvě případové studie -- konkrétní případy provádění pozemkové reformy na velkostatcích. Jedná se o panství Dobříš, vlastněné Colloredo Mannsfeldem a panství Netolice-Libějice, vlastněnél Janem Schwarzenbergem. V těchto dvou případech je zkoumáno, jak se dotkla pozemková reforma těchto panství, především majitelů a místních lidí zaměstnaných na těchto velkostatcích.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses