Kvalifikační struktura obyvatelstva versus nezaměstnanost v ČR - Podlešáková, Markéta; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Lapáček, Michal, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Z pohledu hospodářské politiky se ČR permanentně potýká s rigiditami trhu práce, jež snižují jeho pružnost. Jednou z těchto rigidit je nevyhovující kvalifikační struktura obyvatelstva. Tato práce se tedy zaměřuje na její analýzu v komparaci s aktuálními potřebami pracovního trhu. V teoretické části práce jsou prezentovány charakteristiky českého vzdělávacího systému a kvalifikační struktury obyvatelstva ČR. Praktická část je věnována trhu práce - jeho potřebám a vzniklým neshodám mezi nabídkou a poptávkou, jež jsou zapříčiněny nevyhovující kvalifikační strukturou obyvatelstva ČR. Stěžejním bodem této práce je důraz na celoživotní vzdělávání, které se v současné době stává nutností při participaci jedinců na pracovním trhu. Výsledkem této práce jsou návrhy možných způsobů řešení nedostatku patřičně kvalifikované pracovní síly, jež by mohly napomoci udržování rovnováhy na trhu práce.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; celoživotní vzdělávání; nezaměstnanost; diplomové práce; permanent education; unemployment; master's theses