Trh s elektřinou v České republice (teorie a praxe) - Pavlátka, Pavel (2008)
Liberalizace a privatizace energetického odvětví je v poslední době jedním z nejvýznamnějších procesů v odvětví. I přes existenci plně otevřeného trhu s elektřinou však stále na trhu existují bariéry, které brání a omezují vstup konkurenci. Bariéry jsou tvořeny především administrativními omezeními vstupu do odvětví, nedostatkem přenosových kapacit a dlouhodobými kontrakty uzavřenými s výrobci. Postupný vývoj liberalizace ukázal, že princip přístupu třetích stran je jedním z klíčových a důležitých faktorů k efektivnímu procesu deregulace a liberalizace. Proces liberalizace rovněž podporuje vznik nových forem obchodování s elektrickou energií, včetně vzniku obchodování s finančními deriváty a kontinuálního obchodování s kontrakty fyzické dodávky. Nabízí se však otázky, zda je proces liberalizace energetického odvětví, ve srovnání s existencí monopolních struktur, přínosný. Najdou se jistě kritici, kteří tvrdí, že liberalizace energetiky vede k podpoře monopolních struktur a růstu cen elektrické energie. Tato práce tedy analyzuje současný stav a hledá výhody i nevýhody liberalizace energetiky v České republice. Současně dochází k závěru, že liberalizace není příčinou růstu cen elektrické energie v posledních letech a na proces liberalizace pohlíží pozitivně.