Euroregion Těšínské Slezsko - Michejdová, Lenka (2008)
Diplomová práce se věnuje problematice pohraničí a přeshraniční spolupráce, a to jak v obecné rovině, tak hlavně na příkladu Euroregionu Těšínské Slezsko. Hlavním cílem práce bylo popsat, jak se přeshraniční spolupráce v posledních letech vyvíjí, k jakým tendencím dochází při jejím uplatňování na samotných hranicích a v neposlední řadě ukázat na příkladu Euroregionu Těšínské Slezsko, jak takový Euroregion funguje, co vše je v jeho kompetencích, kde vidí své rezervy a naopak příležitosti. Euroregion je smlouva, jejímž podepsáním vznikl oběma stranám širší prostor pro spolupráci. Česká strana spolupracuje s polským partnerem hlavně u výběru projektů, ve kterých je velice úspěšná. Euroregion Těšínské Slezsko je velice úspěšným Euroregionem, má však jisté rezervy v kooperaci mezi poskými a českými školami.