Imigrace do České republiky a její teritoriální dopady - Hnaníčková, Lenka; Postránecký, Josef, 1961-; Novotný, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce vymezuje základní pojmy související s imigrací, popisuje teorie migrace a základní modely imigračních politik. Věnuje se historickým souvislostem, legislativě a trendům v oblasti zahraniční migrace v Evropě. Zabývá se historickými souvislostmi imigrace do ČR, státní politikou ČR v oblasti migrace, legislativou a jejími změnami během několika posledních let a nástroji, kterými se snaží ČR přilákat cizince. Analyzuje vývoj a současný stav zahraniční imigrace do ČR. Sleduje počet cizinců, jejich státní občanství, účel pobytu, věkovou strukturu, ekonomickou aktivitu a prostorové rozmístění na území ČR. Zaměřuje se také na ekonomické dopady imigrace a dopady na demografický vývoj ČR. Snaží se zachytit situaci nejen v České republice jako celku, ale také v jednotlivých regionech. Na závěr pak vyhodnocuje a shrnuje dosažené poznatky.
Vedoucí práce: Josef Postránecký
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; analýza; imigrace; diplomové práce; analysis; immigration; master's theses