Albín Bráf a jeho vztah k sociální politice - Bartolomová, Lucie; Bažantová, Ilona, 1965-; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce se věnuje pohledu Prof. Dr. Albína Bráfa na sociální politiku. Albín Bráf byl významným českým národohospodářem a politikem žijícím na přelomu 19. a 20. století, který napsal řadu prací zabývajících se sociální politikou. Cílem práce je zjistit, jaké byly Bráfovy teoretické názory na sociální politiku a zda prosazoval nějaké státní zásahy právě do sociální politiky. Práce je rozdělena do dvou kapitol. První obsahuje Bráfův životopis. Druhá kapitola popisuje jeho pohled na sociální politiku a je dále členěna na jednotlivá témata, kterými se Bráf zabýval (např. dělnické pojišťování, zákonodárství na ochranu dělníků nebo problematika mzdy a almužny). Práce čerpá především z Bráfových děl týkajících se sociální politiky a využívá metodu analýzy původních pramenů a komparace Bráfova pohledu s naším současným pojetím a chápáním sociální politiky.
Vedoucí práce: Ilona Bažantová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; sociální politika; diplomové práce; social policy; master's theses