Komoditní deriváty - Hampejs, Michal (2008)
Práce se zaměřuje na komplexní pokrytí problematiky komoditních derivátů na trhu s ropou jakožto relativně nových instrumentů, a to jak z pohledu teoretického vymezení jednotlivých nejčastěji používaných typů derivátových kontraktů, tak i z více praktického pojetí fungování tohoto trhu se všemi jeho specifiky. První část bude spíše teoretickým popisem komoditních derivátů s vysvětlením základního mechanismu jejich fungování, oceňování a jejich obecné charakteristiky. Ve druhé části potom bude více vysvětleno praktické fungování trhu s komoditními deriváty. Půjde zejména o objasnění motivů obchodování těchto derivátů a konkrétních obchodních strategií, ale i praktických dopadů obchodů s deriváty na konkrétní firmu jako tržní subjekt.