Zdanění příjmů stálých provozoven - problémové okruhy - Stehno, Pavel (2008)
Zdanění příjmů stálých provozoven je jednou z nejsložitějších oblastí mezinárodního daňového práva. Systém stálých provozoven je vymezen nejen národní legislativou zúčastněných států, nýbrž i (především) mezinárodními smlouvami o zamezení dvojímu zdanění. Tato diplomová práce analyzuje vybrané problémy zdanění stálých provozoven, které lze v současné době považovat za aktuální nebo je jejich podstata klíčová pro koncept stálých provozoven jako celek a jeho vývoj do budoucna. Technicky precizní nastavení systému stálých provozoven by však měla doprovázet i praktická využitelnost a celková efektivnost zajištění daňových příjmů. Tento předpoklad je v současné době vystaven několika výzvám jako je nekalá daňová konkurence či rozvoj informačních technologií, které často komplikují určení místa podnikatelské činnosti, jež je základním stavebním kamenem institutu stálých provozoven. Odborné analýzy soudobých problémů stálých provozoven jsou proto v této práci doplněny objektivním zhodnocením z hlediska platné legislativy, možných přístupů správce daně, podnikatelského subjektu a také globálního obrazu mezinárodního zdanění a daňové politiky jednotlivých států, zejména pak České republiky.