Vliv zdanění na rozhodování mezi leasingem a úvěrem - Zemanová, Radka; Marek, Petr; Podškubka, Tomáš, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Tato práce se věnuje vlivu zdanění na rozhodování firem o financování pořizovaného majetku pomocí finančního leasingu a úvěru. Je zde zkoumán vliv jak daně z příjmů, tak i daně z přidané hodnoty. První část práce je metodická. Zahrnuje vymezení leasingu a úvěru a jejich druhy. Dále se zabývá konkrétně leasingem finančním, jeho právním a účetním vymezením. Samostatná kapitola je věnována daňovým souvislostem, výhodám a nevýhodám leasingu v porovnání s úvěrem a hotovostí. Dále jsou uvedeny metody hodnocení ekonomické výhodnosti těchto zdrojů financování. Druhá část práce obsahuje dva praktické příklady rozhodování firmy o financování majetku pomocí finančního leasingu a úvěru. Srovnání je provedeno pomocí metody diskontovaných výdajů. První příklad se týká pořízení osobního automobilu, u nějž není nárok na odpočet DPH a tudíž daňové úspory vznikají pouze ve spojitosti s daní z příjmů. V druhém případě je zkoumáno pořízení stroje, kde daňové úspory vznikají jak v souvislosti s daní z příjmů, tak i s daní z přidané hodnoty. Poznatky z obou částí jsou shrnuty v závěru práce.
Vedoucí práce: Petr Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: finance [obor dipl. práce]; finanční leasing; diplomové práce; financial leasing; master's theses