Lafferova křivka a její ověření - Zmeškalová, Jana; Klazar, Stanislav, 1974-; Weberová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Diplomová práce se zabývá teoretickým konceptem Lafferovy křivky. Podrobně vysvětluje ekonomické souvislosti jeho vzniku a rozepisuje jeho širší souvislosti. Lafferova křivka je obohacena o administrativní náklady výběru daně, čímž dává do souvislosti sazbu daně a daňovou efektivnosti. Dále ověřuje vztah mezi daňovými příjmy a daňovou sazbou. Vychází z teoretického konceptu Lafferovy křivky a v aplikační části ověřuje interval Lafferovy křivky na datech daně z příjmu právnických osob v České republice za léta 1993 až 2007. Pomocí regresní a korelační analýzy je zkoumán vztah mezi sazbou daně a základem daně. Pomocí statistického programu Statgraphics byl vybrán jako nejvhodnější model popisující sledovaný vztah model regresní paraboly, který z více než 90 % vystihuje průběh napozorovaných hodnot inkasa daně. Analýza prokazuje, že s růstem HDP na jednoho obyvatele roste deklarovaný základ daně z příjmu právnických osob. Maximum funkce bylo vypočteno při 19% sazbě daně. Diplomová práce zároveň provádí kvantifikaci přímých administrativních nákladů spojených s výběrem daně a zahrnuje je do empirického modelu.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses