Implementace digitálního archivu v nadnárodní společnosti - Žižková, Veronika (2008)
Cílem práce bylo zpracovat problematiku zavedení digitálního archivu do mzdového programu včetně analýzy efektivnosti. Součástí diplomové práce je detailní analýza efektivnosti digitálního archivu využitého ve firmě s mezinárodní působností, od jejich přínosů až po náklady, které se zavedením archivu především souvisí. V práci je popsána jak problematika při samotné implementaci v praxi, tak je i podrobně vysvětlen digitální archiv a to jak z technologického hlediska, tak i po uživatelské stránce. Detailněji je popsán průběh rozsáhlé analýzy digitálního archivu ve firmě a porovnání s manuální archivací dat, za použití metody vícekriteriálního rozhodování Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda zavedení digitálního archivu má opravdu tak velký přínos a zdali naplní očekávání manažerů firmy ADP. K samotnému výpočtu bylo použito metody stanovení vah kritérií a stupňů splnitelnosti. Metoda byla použita při analýze přínosů, u analýzy nákladů bylo počítáno se skutečně naměřenými jednotkami. Následné porovnání nákladů a přínosů bylo navrženo pomocí tří metod: tvorba kvocientu přínosů a nákladů, grafické zobrazení přínosů a nákladů a transformace nákladů na přínosy a určení společné hodnoty užitku. Celý tento postup výpočtu byl dvakrát opakován. Poprvé bylo využito vlastních zkušeností a poznatků a váhy byly voleny dle vlastního uvážení. V druhé části bylo počítáno s výsledky ankety, která byla provedena u německých klientů.