Frameworky pro objektově relační mapování - Patrný, Vojtěch (2008)
Tato práce se zabývá frameworky a postupy pro objektově relační mapování (ORM) v prostředí programovacího jazyka Java. Cílem práce je ukázat návrhové vzory pro ORM, představit standardy a hlavní implementace Java ORM frameworků, najít vhodná kritéria pro srovnání ORM frameworků a na případové studii ukázat implementaci ORM pomocí vybraných frameworků. Práce má následující strukturu: Nejprve se věnuje základním návrhovým vzorům, přístupům k mapování objektů a vlastnostem ORM frameworků ovlivňující výkon aplikací. Následující část popisuje dostupné standardy a implementace ORM v prostředí jazyka Java a představuje případovou studii, která tvoří přílohu práce. V poslední části práce se nachází kritéria pro hodnocení ORM frameworků a porovnání hlavních implementací standardu JPA.