Externí a interní audit - Korbášová, Věra (2008)
Diplomová práce zahrnuje problematiku interního a externího auditu. Cílem práce je, na základě teoretických poznatků a informací získaných z praxe, provést interní a externí audit plnění podmínek při čerpání státní finanční podpory. Výsledkem obou provedených auditů je pak závěrečná zpráva. Práci tvoří tři části, první část -- teoretická - popisuje vývoj interního auditu, jeho podstatu a definici, regulační rámec, jaké charakteristiky by měl splňovat interní auditor, dále průběh auditu, včetně požadavků, a to formálních i věcných, na závěrečnou zprávu o provedeném auditu. Druhá část -- také teoretická -- popisuje externí audit, a to v obdobné struktuře jako audit interní. Třetí část -- analytická -- zahrnuje provedení obou auditů, a to v souvislosti s poskytnutou státní finanční podporou subjektu veřejné zprávy, konkrétně obci Skály. V rámci analytické části je zpracována smlouva, programy obou auditů, včetně závěrečných zpráv o provedeném auditu. V závěru této části je provedeno porovnání obou auditů.